Weleda primește certificarea B Corp

Weleda s-a dedicat naturii și societății de 100 de ani. Laboratorul B internațional non-profit a certificat, în prezent, faptul că facem lumea un loc mai bun prin cultura noastră corporativă.

Cine este Laboratorul B și ce este B Corp?

Afacerile ca forță a binelui – aceasta este viziunea de bază a Laboratorului B. Fondat în anul 2006, în S.U.A., această organizație non-profit certifică, companiile ce au drept scop profitul ca fiind Corporații B – B Corp pe scurt. „B” înseamnă benefic și beneficiul pentru societate și mediu pe care îl oferă aceste activități. Astăzi, membrii comunității globale B Corp lucrează împreună pentru a face planeta un loc mai bun. Cum fac asta? Punând la încercare practicile de afaceri. Companiile interesate trebuie să treacă printr-un proces riguros de certificare după criterii stricte: După ce valori trăiește în ceea ce privește stilul acesteia de management? Ce drepturi au angajații acesteia? Care este impactul acesteia asupra mediului, societății și clienților? O companie cu statutul certificat B Corp înseamnă că întrunește cele mai înalte standarde de performanță socială și de mediu verificate, echilibrând profitul și scopul.

Obiectivele și valorile mișcării mondiale

Laboratorul B reunește companiile care lucrează pentru un obiectiv unificator: construirea unei economii mai incluzive și mai sustenabile pentru toți.

„Lupta pentru binele comun este o schimbare de paradigmă”, explică dr. Stefan Siemer, șeful departamentului de sustenabilotate din cadrul Weleda. „Profitul rămâne un obiectiv important, dar nu trebuie să-l atingem niciodată în detrimentul oamenilor, animalelor sau mediului.”

Corporațiile B sunt angajate într-un proces pe termen lung de îmbunătățire continuă: la fiecare trei ani trebuie să se recertifice și să întrunească standarde din ce în ce mai ambițioase. Scopul nu este de a fi mai puțin rău, ci de a face mai mult bine pentru oameni și mediu prin practici de afaceri exemplare. Corporațiile B sunt, prin definiție, întreprinderi sociale, care își folosesc profiturile pentru a adăuga valoare societății.

Cum devin companiile certificate B Corps?

Pentru a primi certificarea B Corp, companiile lucrează cu Laboratorul B pentru a-și evalua activitatea, până la ultimul detaliu. În centrul procesului, se află Evaluarea impactului B. Acest instrument măsoară modul în care deciziile de afaceri afectează toate părțile interesate – acționari, angajați, clienți și furnizori. Un scor de evaluare a impactului de peste 80 de puncte permite unei companii să facă următorul pas către certificare. Responsabilitatea juridică joacă un rol-cheie: de exemplu, prin rezoluția proprietarilor Weleda, urmărirea binelui comun și a bunăstării ecologice este, acum, întipărită în statutul nostru. Companiile certificate sprijină mișcarea B Corp cu o taxă anuală de certificare, semnează Declarația de interdependență B Corp și acceptă termenii acordului. Impactul nostru pozitiv este susținut de transparență: raportul de evaluare detaliat este disponibil publicului la: https://bcorporation.net/directory/weleda-a-g-group 

Certificarea B Corp recunoaște companiile care operează într-o manieră responsabilă, sustenabilă din punct de vedere ecologic și echitabilă din punct de vedere social
Dr. Stefan Siemer, șef al departamentului de sustenabilitate

Ce înseamnă această certificare pentru Weleda

Ne-am dedicat întotdeauna sustenabilității. În calitate de companie orientată spre un scop, ne străduim pentru un viitor care este durabil din punct de vedere ecologic și echitabil din punct de vedere social. Investim fondurile noastre în bănci etice. Laboratorul B a lăudat cosmeticele noastre naturale Weleda certificate și relațiile echitabile pe care le întreținem cu partenerii de cultivare. Obținerea certificării B Corp a fost un pas următor logic pentru noi, astfel încât să ne putem pune în practică valorile și mai eficient. În loc să luăm multe măsuri individuale ca în trecut, am lansat, în prezent, un program holistic ambițios de protecție a climei.

Programul nostru de protecție a climei

Până la sfârșitul anului 2021, dorim să devenim neutri din punct de vedere aritmetic în ceea ce privește clima. Accentul inițial al eforturilor noastre se pune pe clădirile, instalațiile de producție și flota de vehicule. Din anul 2022, vom îmbunătăți performanța de mediu a tuturor produselor Weleda. Aceasta include găsirea de soluții inovatoare pentru transport, lanțuri de aprovizionare, cultivare agricolă a materiilor prime și ambalare, inclusiv producție și eliminare. Până în anul 2025, ne propunem să reducem dramatic amprenta noastră financiară de carbon, precum și impactul asupra mediului al produselor noastre în timpul utilizării (cum ar fi evitarea folosirii apei calde). Prin programul nostru One Percent, investim în combaterea schimbărilor climatice, îmbunătățirea sănătății solului și protejarea biodiversității.

Angajamentul nostru față de comunitatea globală

Ca parte a comunității B Corp, dorim să fim un model activ și să servim prin exemplu. Aceasta include împărtășirea în mod deschis a experiențelor noastre cu întreaga mișcare B Corp. Oferim consiliere și sprijin altor lideri de afaceri interesați de certificare. Prin prelegeri, workshop-uri și grupuri de lucru interne ne aducem contribuția prin cunoștințele noastre și prin expertiză. Susținerea la nivel politic este, de asemenea, importantă și căutăm în mod activ dialogul cu factorii de decizie.

„Cu toții cunoaștem cele mai importante probleme de sustenabilitate ale acestei lumi”, notează Stefan Siemer. „Ca mișcare globală, Corporațiile B arată că obiectivele financiare, sociale și de mediu pot fi atinse simultan și sunt reciproc avantajoase.”

Începând cu 2020, Corpurile B din întreaga lume au protejat

200000
hectare de teren
16
milioane de tone de carbon
225
milioane de litri de apă

Fapte și repere

  • Laboratorul B este o organizație non-profit, fondată în S.U.A., în anul 2006.
  • Astăzi, există peste 4.000 de corporații B certificate în întreaga lume, reprezentând peste 150 de industrii în 77 de țări.
  • Mărcile internaționale cu certificare B Corp includ Patagonia, Fairphone, Hootsuite și Ben & Jerry’s.
  • Mișcarea globală B Corp lucrează, de asemenea, cu orașele pentru a genera schimbări pozitive prin inițiativa Cities Can B. Aceasta are proiecte comune cu Edinburgh, Cordoba, Barcelona, Santiago, Mendoza, Rio de Janeiro, Córdoba și Asunción.
  • Începând cu anul 2020, B Corps din întreaga lume au protejat 200.000 de hectare de teren, au compensat 16 milioane de tone de carbon și au economisit 225 de milioane de litri de apă.
  • Din anul 2015, Laboratorul B Europa a supravegheat, până în prezent, o rețea în creștere de peste 400 de corporații B certificate în nouă țări din Europa continentală, inclusiv Franța, Danemarca, Italia și Spania.
Mai multe informații