Rudolf Steiner

Fondatorul spiritual și filozofic al Weleda.

Rudolf Joseph Lorenz Steiner (25/27 februarie 1861 – 30 martie 1925) s-a născut pe tărâmul de azi al Croației, însă s-a mutat cu părinții în Austria când era mic. Tatăl său era un telegrafist cu convingeri ferme, iar Rudolf a mers inițial la școală în sat sau a studiat acasă. Receptiv la ideile despre universurile spirituale și fizice, Rudolf Steiner a obținut un doctorat în filozofie la Universitatea din Rostock. Înainte de asta, însă, publicase deja lucrări literare și filozofice extinse – printre ele Filozofia libertății și Teoria cunoașterii în concepția goetheană despre lume. La începutul secolului al douăzecilea a pus bazele unei mișcări spirituale, antropozofia. Cu rădăcini în filozofia și în teozofia idealistă germană, antropozofia încurajează individul să-și privească trupul, mintea și spiritul ca împletite în mod inextricabil cu lumea – toate parte ale unui sistem holistic unic.

De la filosofie la știință și spiritualitate

 

În prima fază a mișcării sale, mai orientată filozofic, Steiner a încercat să găsească o sinteză între știință și spiritualitate. Lucrările filozofice ale acestei perioade, pe care le considera parte a unei științe spirituale, încearcă să aplice întrebărilor spirituale  claritatea gândirii filozofice vestice. În a doua fază, în jurul anului 1907, a lucrat în diverse domenii, inclusiv în medii artistice, dramatice sau ale mișcării, unde a pus bazele unei noi forme artistice, euritmia. Munca sa arhitecturală a culminat cu construcția Goetheanum, un centru cultural destinat să găzduiască toate artele. În a treia fază a muncii sale, Steiner a încercat să pună în practică diverse inițiative, inclusiv educația Waldorf, agricultura biodinamică și medicina antropozofică.  

O nouă abordare a medicinei

Începând cu sfârșitul anilor 1910, Steiner a început să colaboreze cu doctori și chimiști pentru a crea o nouă abordare asupra medicinei. În 1921 doctorul Ita Wegman și chimistul Oskar Schmiedel s-au întâlnit cu alți medici și farmaciști pentru a determina, sub coordonarea lui Steiner, cum poate răspunde această filozofie nevoilor de îngrijire ale pacienților. Au înțeles că trupul omenesc are o abilitate remarcabilă de autovindecare, dar are uneori nevoie și de un pic de ajutor, așa că au dezvoltat o abordare personală asupra îngrijirii sănătății folosind ingrediente naturale menite să sprijine eforturile de vindecare ale corpului. Weleda a fost fondată cu această credință și cu un nivel profund de cunoștințe științifice și filozofice

Mare influență asupra Weleda

Steiner și întregul său sistem de original de gândire sunt nucleul în jurul căruia se țese povestea Weleda. Chiar dacă nu a deținut funcții de conducere în companie, el și doctorul Ita Wegman au făcut parte din așa numitul Kontrollstelle, un grup consultativ larg menit să susțină compania. A fost de asemenea responsabil pentru alegerea numelui companei și a logo-ului pe care l-a desenat el însuși. Mai presus de toate, însă, Rudolf Steiner și-a pus amprenta pe structura intimă, intelectuală și spirituală a companiei. A lui a fost viziunea unui proces de vindecare original, ce pornește de la baze antropologice pentru a se concretiza în producția de remedii și medicamente.

Află mai mult

A pus teoria în practică

O femeie cu mintea limpede și cu viziune de reformare a domeniului tratamentului medical.

Ita Wegmann

Director al Weleda timp de 35 ani

Inițiatorul ideii de a fabrica produse farmaceutice si cosmetice antroposofice.

Oskar Schmiedel