Antropozofia
Antropozofia a fost fondată de filozoful și omul de știință Rudolf Steiner, împreună cu colegi care-i împărtășeau opiniile. Metoda de cercetare a influențat alte discipline inclusiv educația, arhitectura, arta și medicina, iar impactul ei poate fi încă observat în fiecare zi la Weleda.
Fondată de Rudolf Steiner

Antropozofia este o metodă de cercetare răspândită în întreaga lume, cu rădăcini europene, care explorează spiritualitatea prin intermediul științei. Ea oferă căi pentru o înțelegere mai bună a legilor umane și cum să acționăm în armonie cu ele, oferind formule și sugerând acțiuni pentru diverse domenii din viață. A fost fondată de naturalistul, omul de știință și filozoful australian Rudolf Steiner (1861-1925), un cercetător pasionat și extrem de bine informat în domenii multiple ale științei, legilor naturale și gândirii filozofice.
De la gândirea științifică la experiența spirituală
În contrast cu gândirea contemporană din cercurile academice sau universitare, Steiner a folosit termenul antropozofie pentru a se referi la descoperirea universului spiritual prin experiență științifică și spirituală. Acestui subiect de cercetare și-a devotat întreaga viață. Antropozofia își trage rădăcinile din gândirea științifică exactă. Metodele de cercetare precise, de multe ori limitate la lumea materială, sunt extinse la universul spiritual prin intermediul științei.
Antropozofia poate fi descrisă astfel:
Oamenii percep lumea prin simțuri și prin procesele din mintea lor – cunoașterea
rezultată din aceste activități se numește antropozofie. Ulterior antropozofia
și-a extins abordarea la nivelul spiritual, pentru că oamenii percep mediul și
cu ajutorul sentimentelor și al gândurilor. Steiner a numit antropozofia
‘înțelepciunea omului’, pentru că în greacă anthropos înseamnă om și
sophia înțelepciune.

Steiner a fondat apoi, în 1923, Societatea de Antropozofie Generală, a cărei misiune a fost să mențină liberă viața culturală și intelectuală și să promoveze cercetarea universului spiritual. Pentru a dezvolta cercetarea spirituală a fost înființată Universitatea pentru Știința Spiritului în Dornach, la doar câțiva kilometri depărtare de sediul actual al Weleda din Arlesheim. Sediul școlii se numește Goetheanum și este o construcție remarcabilă din punct de vedere arhitectural. Aici se află centrul pentru antropozofie – proiectat de Rudolf Steiner însuși – care include două săli de concerte cu 1.500 de locuri, o galerie, săli de lectură, o bibliotecă, o librărie și spații administrative pentru Societatea de Antropozofie. Aici se țin de mai multe ori pe an conferințe pe teme de interes general.
Influența antropozofiei asupra Weleda
Țelul antropozofiei este dezvoltarea întregii ființe umane. Astăzi antropozofia are ramificații în multe domenii inclusiv în educație, arhitectură, artă, medicină și agricultură. La inițiativa lui Steiner au apărut școlile Waldorf – cunoscute și sub numele de școlile și grădinițele Steiner – medicina antropozofică, produsele naturale de îngrijire corporală și culturile biodinamice. Toate aceste discipline continuă să fie părți integrante din compania Weleda.
Fie că e vorba de producția de medicamente și cosmetice naturale sau de afacerile cu parteneri, furnizori și angajați, noi vedem mereu oamenii, societatea și natura ca pe un întreg holistic, uniți prin legătura dintre activitățile noastre zilnice și mediu.