Salutogeneza

Conceptul de ‘salutogeneză’ (din latinescul salus, sănătate și grecescul genesis, origine) a fost elaborat în anii 1970 de Aaron Antonovsky (1923-1994), un sociolog medical american de origine ebraică. El descrie ‘dezvoltarea sănătății’ ca pe un proces de descoperire și de folosire a surselor de sănătate.

Salutogeneza – cheia pentru o viață sănătoasă

Salutogeneza ca știință a sănătății se concentrează pe factorii ce ajută sănătatea umană, în contrast cu factorii ce cauzează boala. Salutogeneza este preocupată de relația dintre sănătate, stres și felul în care ne raportăm la ele. Antonovsky este de părere că sănătatea umană nu este un fapt static, ci un proces continuu de dezvoltare. Asta înseamnă că fiecare persoană își descoperă proriile surse de sănătate și decide ce e de făcut pentru a-și menține confortul mental și starea generală de bine.

Fii propria sursă de sănătate!

Cunoștințele științifice despre importanța ritmurilor biologice în natură și în oameni au o mare importanță în terapia antropozofică, ce urmărește să scoată la iveală capacitatea de autovindecare a oamenilor. Pacienții sunt încurajați să-și caute sursele de vindecare în interior, și să activeze și să întărească aceste forțe pentru a se vindeca, a fi în formă și sănătoși sau a avea o mai bună calitate a vieții când suferă de o boală cronică. Menirea salutogenezei în medicina antropozofică este de a da un ‘sentiment al coerenței‘ (sentimentul inteligibilității, al gestionării ușoare și al pertinenței). Cu acest lucru în minte, pacienții, deși bolnavi sau slăbiți pe moment, se simt împăcați cu sine înșiși și cu mediul, cunoscând în mod conștient că și-au găsit locul în viață și în societate.

Întărirea forțelor noastre interioare

Dacă suntem capabili să ducem o viață împlinită în perioadele de boală, atunci, cel mai probabil, nu vom mai percepe aceste provocări ale vieții ca pe o formă de pedeapsă sau ca pe o vină. În schimb, boala ne oferă oportunitatea de a o accepta prin explorare și examinare activă, în timp ce personalitatea noastră se dezvoltă datorită acestei experiențe. Asta va duce ulterior la întărirea forțelor noastre de autovindecare și va avea un efect pozitiv pentru ‘sănătate’, așa cum e ea măsurată în mod obiectiv.

Mai multe subiecte interesante

Produse farmaceutice unice

Prelucrarea produselo.r noastre farmaceutice este în conformitate cu legislația farmaceutică, în timp ce procesul nostru distinctiv de fabricație se bazează pe trei elemente esențiale

Procesul de fabricație

Restabilirea echilibrului

Procedeul terapeutic al medicinei antroposofice se bazează pe echilibrul dintre patru principii organizaționale.

Metode terapeutice

Un sistem de medicină integrată

Un sistem medical care completează medicina conventională, antroposofia are o abordare holistică și utilizează ambele medicamente: convenționale și antropozofice.

Medicina antroposofică

Urmarea unei misiuni

Până în prezent Weleda rămâne fidelă principiilor spirituale puternice deținute de fondatorii noștri, iar efectele lor rezonează în cadrul companiei noastre.

Moștenirea Weleda