Medicina antropozofică

Medicina antropozofică a lui Rudolf Steiner – o abordare spirituală holistică ce sprijină și completează medicina convențională.

Practica medicinei integrate

La Weleda credem în și practicăm medicina antropozofică – un sistem elaborat la începutul anilor 1920, acceptat ulterior pe scară largă în societatea europeană. Sistem medical ce susține și completează medicina convențională, antropozofia are o abordare holistică și folosește atât medicamente convenționale, cât și antropozofice. Tratamentul și selecția medicamentelor și a altor terapii este individualizată pentru fiecare pacient, dorindu-se declanșarea unui proces de dezvoltare, care să redea pacientului capacitatea naturală de autovindecare.

Scurt istoric

Bazele antropozofiei au fost puse de filozoful austriac Rudolf Steiner (1861-1925) . Conceptul explorează în ce măsură persoana este conștient de viața sa interioară și trăiește în armonie cu natura din jurul său și cu mediul social. Doctorul olandez Ita Wegman (1876-1943), co-fondator al Weleda, a influențat ulterior dezvoltarea medicinii antropozofice. Sistemul se bazează pe rezultatele medicinei științifice (așa-numita medicina convențională) și pe cunoștințele și pe metodele antropozofiei. Este un sistem integrat ce nu se subsumează ‘medicinei alternative’.  Ca parte a unei game de sisteme terapeutice speciale, ce include și homeopatia și medicina plantelor, medicina antropozofică își dorește să îmbunătățească medicina convențională complementând-o cu metode terapeutice și medicamente specifice.

 

Principii

Medicina antropozofică pornește mereu de la o diagnoză convențională – însă doctorul sau terapeutul nu se ghidează doar după simptomele bolii, ci examinează aspecte ale experienței psihologice, mentale și spirituale a pacientului, capacitatea de autovindecare și abilitatea de dezvoltare continuă.

Legătura dintre elementul fizic și cel emoțional în diagnoză și în tratament reprezintă doar unul dintre principiile fondatoare unice ale medicinei antropozofice. În plus, doctorul sau terapeutul observă personalitatea integrală a individului și caracteristicile ei, incluzând aspectul fizic și limbajul trupului – felul în care se mișcă, în care îți strânge mâna, obiceiurile de somn, intoleranța la căldură și la frig, respirația și ritmurile fizice.

Individul este privit și înțeles din perspectiva a patru planuri:

1) Planul material sau fizic, ce poate fi examinat la fel ca în medicina tradițională

2) Planul forțelor vieții sau vitalitatea individului

3) Planul mental – sau universul psihologic sau emoțional

4) Planul individual – individualitatea spirituală sau caracterul persoanei, cunoscute uneori și ca egoul acesteia

 

Colaborarea dintre doctor și pacient este esențială în vindecare, atunci când se stabilește o anamneză detaliată și implicit o schemă de tratament potrivită. Vindecarea este un proces de colaborare în care doctorul include pacientul în fiecare etapă parcursă, iar pacientul participă activ. 

Medicina antropozofică reprezintă un exemplu de bună practică de ‘medicină integrată’, așa cum e definită ea de Consorțiul Centrelor de Sănătate Academică pentru Medicină Integrată.

Produse

Produsele antropozofice sunt fabricate în conformitate cu principiile și procesele farmaceutice și antropozofice, o parte dintre ele homeopatice, o parte non-homeopatice, dar care reflectă relația dintre oameni și natură.  Fabricarea lor se realizează conform standardelor de Bună Practică în Fabricație, iar calitatea este controlată pe baza criteriilor definite și a parametrilor stabiliți de farmacopee oficiale.

Mai multe subiecte interesante

Sănătatea este un proces continuu

Salutogeneza ca știință de dezvoltare a sănătății se concentrează asupra factorilor care susțin sănătatea umană, în contrast cu factorii care cauzeaza boala

Salutogeneza

Produse farmaceutice unice

Prelucrarea produselor farmaceutice noastre este în conformitate cu standardele farmaceutice, în timp ce procesul distinctiv de fabricație se bazează pe trei elemente esențiale

Procesul de fabricare a produselor farmaceutice

Restabilirea echilibrului

Procedeul terapeutic al medicinei antroposofice se bazează pe echilibrul între cele patru principii organizaționale.

Metode de terapie