Uleiul organic de trandafir

Dadès Valley, Moroc
Map of Morocco - Wild Rose

Sezonul trandafirilor

În timpul sezonului de inflorire, Valea Dades din Maroc este inundată cu parfumul minunaților trandafiri de Damasc. Arbuști luxurianți de trandafiri înfloresc pe platoul înalt cunoscut sub numele de Meseta, situat între Casablanca și Munții Atlas. Acesta este locul unde Moustapha Chahboun recoltează și distileaza prețiosul ulei organic pe care îl folosim ca parfum natural în multe produse Weleda.

Atunci când Moustapha Chahboun se uită dimineața către cer și își dă seama că va fi o zi fierbinte, el umple bazinul cu apă pentru "Bine" și "Noroc". Cele doua vaci vin din spatele portocalilor, mergând de-a lungul unei poteci cu iarbă din abundență și în cele din urmă se opresc în apropiere. Este timpul pentru dușul de dimineață. Moustapha le freacă pe gât, le udă cu apă pe spate și pe burtă, stropindu-le totodată spatele până când pielea lor albă și neagraă strălucește. Cu o plăcere evidentă, vacile își înclină capul înainte și înapoi și îl privesc cu ochii lor blanzi, negri și maro.

La mica lui fermă, Moustapha are una dintre cele mai deosebite suprafețe de pământ din Maroc. Învăluite într-o culoare intensă de roz, florile de trandafir inundă aerul cald cu parfumul lor unic. Moustapha dă din cap cu satisfacție, spunând: "Mi-aș dori să aduc înapoi biodiversitatea în viața noastră și să insuflu naturii mai multă viață."

În urmă cu trei ani, el și-a propus să creeze propriul său paradis natural, ceea ce nu a fost ușor de realizat în Meseta, un platou înalt între Casablanca și Munții Atlas, unde orzul și grâul se întind pe suprafețe mari. Situată într-una dintre regiunile agricole cele mai bune din Maroc, ferma lui Moustapha Chahboun iese în evidență ca o oază de verdeață în peisajul monoton din apropierea satului Guisser. Este rezultatul unor eforturi îndelungate și al unei abordări neobișnuite și non-conformiste.

Respect pentru floră și faună

Moustapha privește către Soare, gândindu-se la faptul că provocarea lui este aceea de sprijini dezvoltarea naturii, astfel încât plantele și animalele să devină părți ale unui singur ecosistem. El are idei inteligente, care permit crearea umbrei, cum sunt de exemplu spalierele de viță de vie. Mai mult decât atât, a dezvoltat garduri vii de trandafiri, care au rolul de a proteja împotriva vântului și care folosesc lavanda pentru menținerea populației de paduchele sub control. "Toate speciile se dezvoltă în armonie, așa cum ar trebui saă trăiască și oamenii"

Păunii mănâncă păianjeni otrăvitori, scorpioni și șerpi; rațele și gâștele se hrănesc cu melci; iar găinile ciugulesc muște mici, care ajung deasupra plantelor de mentă pentru a le extrage seva. Între timp, vacile păstrează iarba scurtă pe diferite cărări și produc cantități importante de îngrășăminte naturale de calitate.

"Aș dori să aduc înapoi biodiversitatea în viața noastră"

Moustapha Chahboun este un producător cu un suflet verde. Fiind bronzat pentru că a stat mult în soare, Moustapha Chahboun are înfățișarea unui om modern, preocupat de noutăți tehnologice . El este directorul firmei ARD Guisser, pe care o deține împreună cu fratele său mai mare, Jamal. Compania produce valorosul ulei de trandafiri de Damasc și extractul integral de trandafiri, care împrumută parfumul lor elegant multora dintre produsele Weleda. Chiar lângă poarta mare a fermei, extractele sunt fabricate în șase cuve metalice de dimensiuni mari, adăpostite într-o structură alungită pe jumătate deschisă.

Moustapha a crescut în centrul țării, pe o plantație de măslini aproape de o rezervație naturală. Mai târziu, el a studiat biochimia în Casablanca și alături de fratele său Jamal, au demarat activitatea de producție și vânzare a extractelor de plante. Însă Marocul a fost prea limitat, conservator și inflexibil pentru gustul său. La vârsta de 33 de ani, a emigrat în Statele Unite ale Americii, în regiunea Massachusetts și a găsit un loc de muncă ca biochimist. "Am avut parte de libertate și am dus o viață bună."

"Am avut grija de plante și am realizat ceva excepțional cu ele."

În noiembrie 2011, fratele său drag, Jamal, i-a cerut să revină de urgență. Piața produselor cosmetice naturale și medicina naturistă erau în plină expansiune, iar compania lor a avut o creștere foarte bună din punct de vedere economic. În acest context, Jamal și-a dat seama că există mult potențial, însă nu se mai poate ocupa singur de planurile și activitățile pentru dezvoltare. Moustapha a stat o perioadă și a reflectat la solicitarea lui Jamal.

Avea un loc de muncă bun, mulți prieteni și pe soția lui Neide Gonçalves din Brazilia. În ultimii ani, visase însă să creeze ceva deosebit în natură și să construiască ceva cu propriile sale mâini. În 2012, Moustapha și soția lui s-au mutat în cele din urma în Maroc. "Aici îmi pot duce la îndeplinire propriul meu vis american."

 

Apa este viață

Cuplul locuiește acum într-o casă nouă, dar modestă, de o culoare portocalie, aflată lângă parcelele de legume. Pentru soția lui Moustapha, care lucrase anterior secretară la o firmă elvețiană, ferma este un paradis de necrezut, pe care îl adoră. Atunci când ea și soțul ei au venit prima dată aici, totul arăta ca un deșert, spune Neide. Erau numai câțiva portocali și măslini, care crescusera pe un sol arid. "Moustapha a pornit o revoluție", spune ea.

Multi studenti la Agricultură vin uneori aici pentru a vedea un prim exemplu de biodiversitate și dezvoltare durabilă. Chiar și vecinii săi, care inițial priveau cu suspiciune văzând ce face Moustapha la ferma lui, acum încep la randul lor să cultive plante, cum ar fi verbena, folosită de asemenea tot în distileria lui Moustapha.

Primarului din Guisser îi place de Moustapha, deoarece el creează locuri de muncă, ceea ce este o raritate în regiunile rurale. Antreprenor cu suflet verde, Moustapha angajează mai mulți oameni decât alți agricultori din zonă ale căror proprietăți sunt de două ori sau de trei ori mai mari. Alaturi de familia lui Moustapha, șase muncitori lucrează în parcelele de legume și în distilerie, atunci când activitatea se desfașoară mai lent. În timpul sezonului de recoltare, forța de muncă depășește 40 de oameni viguroși. Mai mult decât atât, Moustapha este singurul angajator din zonă care se preocupă ca angajații săi să beneficiaze de asigurări și alte beneficii sociale, contribuind financiar în acest sens.

Paradisul său natural se întinde peste o fostă vale a unui râu. În satul Guisser, bulele de apă de la un izvor trec pe sub ferma lui ca un izvor subteran. El asigură irigații cu apă din trei puțuri, pentru culturile și pentru animalele sale. Maroc este o țară cu teren fertil. "Dacă există aici apă, există și viață", spune Moustapha. Care este următorul său obiectiv? "Aș dori să văd întoarcerea biodiversității în multe locuri din Maroc."Este mult de lucru pentru atingerea acestui scop - însă Moustapha Chahboun face deja primii pași în acest sens.

Descoperă proiecte similare

Uleiul de migdale calmează și protejează pielea sensibilă

Uleiul de migdale în Spania

Ingredient

Ulei din florile de Trandafir de Damasc

Rosa Damascena Flower Oil

Uleiul din florile de Trandafir de Damasc este un ulei esențial obținut din petalele de trandafir. Împreună cu alte uleiuri esențiale naturale este folosit pentru aromatizare.