Silurul

Renania-Palatinat (Sud-Vestul Germaniei), Germania
Map of Germany - Euphrasia

Flori rezistente și adaptabile pe câmpiile alpine înalte

Floarea euphrasia officinalis  sau silurul joacă un rol important între plantele medicinale Weleda. Cunoscută popular drept ‘floare de ochi’, aceasta are, cu adevărat, un efect vindecător asupra afecțiunilor oculare. Silurul înflorește pe câmpiile uscate, nefertilizate și printre firele de iarbă de pe pășunile din Europa centrală și sudică, până în zonele montane înalte ale Alpilor la 2.300 de metri. Această plăntuță de doar 10 până la 30 de centrimetri se dezvoltă mulțumită rezistenței și înaltei sale adaptabilități. 

Trăgându-și energia de la soare prin fotosinteză, silurul crește, de asemenea, ca semi-parazit pe rădăcinile de iarbă din apropiere. Hrănindu-se cu apă și substanțe nutritive de la alte plante, silurul se folosește de forța lor de viață pentru a crește. Această proprietate face ca silurul să fie foarte interesant din punct de vedere al medicinei antropozofice, deoarece în tratamentul afecțiunilor oculare silurul suge practic din forța de viață a invadatorului pentru a curăța astfel ochiul.

Weleda procesează anual mai mult de o sută de kilograme de silur proaspăt pentru tincturi medicinale. Silurul este cules din flora spontană, în mod responsabil și durabil, în regiunea viticolă Rhineland-Palatinate din sud-vestul Germaniei. Când vine vremea înfloririi, culegătorii se adună în două sau trei sfârșituri de săptămână in iulie și august. Florile se culeg delicat, manual,  dintre firele de iarbă, astfel ca rădăcinile fine să nu se rupă. Recolta culeasă este trimisă către unitatea de procesare Weleda în 24 de ore și procesată imediat.

 

La unitatea de procesare planta întreagă – frunze, flori și rădăcini – este strivită, presată și procesată ca tinctură. Taninii și substanțele amare extrase astfel au un efect astringent și joacă un rol în scăderea inflamațiilor, în timp ce aucubina, o glucozidă cu proprietăți antibiotice acționează și ea împotriva inflamației.

Descoperă proiecte similare

Splendoare portocalie

Calendula în Germania

Bulbii săi mențin perfect umiditatea echilibrată

Iris în Maroc

Ingredient

Extract de Silur

Euphrasia Officinalis Extract

Silurul conține flavonoide, taninuri și substanțe amare. Extractele din silur au un efect fortifiant și astringent asupra pielii. Extractele din silur sunt adesea folosite în creme de îngrijire a pielii pentru zona ochilor.