Rozmarinul

Ademuz, Provincia Valencia, Spania
Map of Spain - Rosemary

O plantă străveche ce trezește forțele interioare și luptă împotriva oboselii

În vremurile străvechi rozmarinul – din grecescul ‘roua mării’ – era o plantă venerată, dar și folosită zilnic. Plantă medicinală importantă, era de asemenea utilizată pentru adorarea zeilor și a oamenilor în ritualuri ceremoniale și sacre. Proprietățile vindecătoare ale uleiului eteric au început să fie mai bine cunoscute în Evul Mediu. Rozmarinul se adaptează atât la arșiță, cât și la frig, iar aroma lui trezește forțele interioare și combate oboseala, împrospătând și stimulând. Uleiul de rozmarin este folosit în multe produse Weleda de îngrijire corporală și a părului și la fabricarea de medicamente.

Zona din jurul localității Ademuz din Spania prezintă condițiile climatice perfecte pentru cultivarea rozmarinului, lavandei și a altor plante aromatice. Iarna este frig, iar vara fierbinte și uscat. Aici, Blas Aparicio conduce compania Ecoaramuz, specializată în cultivarea ecologică a plantelor aromatice, precum și în culegerea certificată a rozmarinului din flora spontană. Compania produce uleiuri eterice pentru Weleda în unitatea proprie de uscare și distilare, la opt kilometri depărtare, într-o vale izolată din munți.

Condiții climatice perfecte

În lunile productive ale verii, Blas Aparicio duce 800 de kilograme de frunze și ramuri la stația de procesare, unde răstoarnă întreaga încărcătură din camion în cazanul cu aburi. O oră mai târziu totul e impregnat de aroma rozmarinului, când uleiul eteric se separă de aburi prin distilare. Din 800 de kilograme de rozmarin se obțin patru kilograme de ulei, iar Weleda are nevoie anual de 5 până la 6 tone de ulei. Ecoaromuz este responsabilă de furnizarea unei părți importante din această cantitate, așa că, pentr a promova dezvoltarea durabilă și a se putea baza pe cantitățile necesare de materii prime, Weleda a încheiat un parteneriat pe termen lung cu compania și a finanțat construcția celei de a doua distilerii. 

La o jumătate de oră de mers cu mașina de la Ademuz, pe un platou, trei angajați sunt ocupați cu culegerea certificată din flora spontană de pe 9.500 de hectare de teren. Este o suprafață imensă, iar acolo sus atmosfera e fierbinte, cerul albastru ca oțelul și aerul clar. Cei trei muncitori adună rapid rozmarinul, folosind un fierăstrău electric pentru a tăia ramurile lemnoase, ce sunt ulterior culese manual. Plantele mai tinere sunt recoltate cu seceri de mână. Un hectar de teren dă cam 50 de kilograme de ulei eteric.

100% sigur

Oricine cumpără ulei de la comercianții de pe piața liberă nu poate fi complet sigur de puritatea produsului. Pentru cerințele noastre de înaltă calitate, ne încredem în partenerii noștri pe termen lung ce ne pot asigura cultivarea ecologică și extracția conștiincioasă într-un singur loc. Cu asemenea parteneriate Weleda poate sprijini și încuraja dezvoltarea durabilă.

Descoperă proiecte similare

O rădăcină tonică pentru îngrijirea dentară

Ratanhia în Peru

Răsfață pielea

Susanul în Mexic

Ingredient

Ulei din frunze de Rozmarin

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil

Uleiul din frunze de Rozmarin este un ulei esențial are provine din florile și ramurile sale. Împreună cu alte uleiuri esențiale naturale este folosit pentru aromatizare.