Ratanhia

Arequipa, Peru
Map of Peru - Ratanhia

Ratanhia culeasă în mod durabil din Anzi și folosită pentru îngrijirea dentară

Ratanhia (krameria lappacea) este o plantă stufoasă, deseori ignorată, ce crește pe solul arid din jurul orașului Arequipa în sudul statului Peru.  Planta înflorește în clima aspră a Anzilor, iar sistemul ei de rădăcini ramificate o protejează împotriva eroziunii solului montan subțire și uscat. Planta a jucat un rol important pentru produsele de îngrijire dentară Weleda de peste 50 de ani și este recoltată în mod sustenabil din flora spontană.

Inițial am cercetat potențialul de cultivare a acestei plante sălbatice. Profesorul de botanică Fatima Caceres de la Universitatea din Arequipa și cercetătorii germani Prof. Dr. Max Weigend și Nicolas Dostert au lansat un parteneriat public privat pentru a vedea dacă ratanhia poate fi înmulțită și cultivată cu succes. Prima fază de cercetare a proiectului, ce a durat până în 2006, a arătat că o cultivare a plantei iese din discuție din două motive: planta se dezvoltă doar în interacțiune cu plante-gazdă, de la care își trage apa și sărurile nutritive. Asta presupunea că ar fi trebuit cultivate plante suplimentare pe câmp, o idee aproape imposibil de pus în practică. Biologia specifică a ratanhiei a constituit al doilea obstacol – planta crește extrem de încet, având nevoie de 7 până la 15 ani pentru o primă recoltă, astfel că eforturile financiare și de administrare ar fi fost complexe și nepractice.

Sub presiunea piețelor globale

Weleda a avut de înfruntat încă o problemă. Ratanhia este o specie amenințată, datorită cerinței crescânde de pe piața globală. În lume sunt utilizate 70.000 de specii de plante cu o recoltă de o jumătate de milion de tone de plante medicinale anual. Acestea sunt comercializate în centrele economice ale lumii, cu scheme comerciale ce generează confuzie și fără nici un fel de motivație pentru actorii globali de a juca cu cărțile pe masă. Acest lucru afectează comerțul cu ratanhia, precum și cu alte specii de plante. În conformitate cu cifrele oficiale, Peru exportă peste 40 de tone de ratanhia pe an, dintre care o tonă către Grupul Weleda, însă multe dintre surse nu sunt transparente. În aceste condiții, în 2002, Weleda a decis să semneze un contract de cooperare cuprinzător pentru a pune pe picioare un proiect de achiziție durabilă împreună cu autoritatea de conservare ‘INRENA’, cercetători științifici, culegători, intermediari și cu ‘Societatea pentru Cooperare Internațională’ (GIZ) din Germania.

Un sanctuar pentru plantele sălbatice

Rezultatul acestei cooperări a fost crearea unui sanctuar de 2.000 de hectare în regiunea Arequipa, pentru culegerea durabilă a plantelor din flora spontană. A fost creat un inventar al plantelor folosind trei areale de eșantionare, pentru a cerceta în mod intens regenerarea naturală și ciclurile de creștere anuale ale ratanhiei. Cercetările au ajutat la punerea fundației pentru strategia de colectare durabilă. Inițial au fost recoltate doar părți din rădăcină, însă cercetătorii și achizitorii Weleda au dezvoltat în timp o metodă remarcabil de simplă – zona de colectare a fost împărțită în cinci sectoare și în fiecare dintre ele fiecare a cincea plantă putea fi culeasă cu rădăcină. În timpul recoltării, culegătorii au plantat semințe de ratanhia în pământ pentru a asigura regenerarea continuă a puieților. Cercetările pe termen lung și analizele arată că regenerarea naturală controlată a populației de plante funcționează bine și protejează viitorul plantei.

 

Acest proiect în care Weleda a colaborat deja de aproape 10 ani cu partenerii săi germani și peruani asigură viitorul ratanhiei, atât de importantă pentru produsele Weleda de îngrijire dentară. O tonă de rădăcină uscată se recoltează anual din provincia Chuquibamba. Ratanhia este culeasă respectându-se regulile de colectare durabilă și este procesată în Europa. Culegătorii primesc un salariu echitabil, ce le asigură un venit suplimentar important. Weleda primește marfă în mod transparent, durabil și sigur, iar compania își poate folosi cunoștințele valoroase pentru a susține dezvoltarea altor proiecte de colectare din flora spontană.

 

Eforturile depuse și susținerea partenerilor noștri nu au trecut neobservate. Autoritățile peruane responsabile cu activitatea de conservare intenționează să impună ‘metoda de colectare durabilă’ tuturor companiilor ce doresc să exporte ratanhia. Asta înseamnă că doar cei ce culeg durabil vor avea voie să exporte din Peru. În viitorul apropiat această strategie ar putea fi aplicată și altor plante medicinale, ceea ce ar constitui un pas important către o biodiversitate durabilă.

Descoperă proiecte similare

Bulbii săi mențin perfect umiditatea echilibrată

Iris în Moroc

Revigorant și fortifiant

Rozmarinul în Spania

Ingredient

Krameria Triandra Root Extract

Krameria Triandra Root Extract

The Krameria Triandra Root Extract contains many tannins that have an astringent (tanning) effect, e.g. to the oral mucosa. Therefore, the dark brown root extract is a particularly suitable ingredient for mouth and dental care products.