Lavandă

Basarabia, Moldova
Map of Moldova - Lavender Raw Material

Aroma ultimă pentru calm și relaxare

Nu există ceva ce poate să relaxeze mai repede ca mirosul de lavandă. Florile ei violet intens conțin uleiuri eterice folosite pentru a da aromă delicioasă pentru peste 50 de produse Weleda. Imaginile tipice prezintă de cele mai multe ori câmpiile violet nesfârșite din Provența franceză, însă există și altă zonă importantă în Europa ce susține de secole cultivarea la scală largă a lavandei. Moldova, țărișoara dintre România și Ucraina are doar 34.000 de metri pătrați de pământ, însă e binecuvântată cu o climă călduroasă, uscată și un sol negru fertil ce permite viței de vie și livezilor să se dezvolte pe scală largă. Acest climat perfect de creștere caracterizează Moldova, cunoscută odinioară drept unul dintre cei mai mari producători mondiali de uleiuri eterice. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice în 1992, mulți acri de lavandă au dispărut atunci când populația a încercat să învețe lecția comerțului liber.  De atunci, multe s-au schimbat în această țară micuță: vechile tradiții au renăscut, iar cultivarea de lavandă a fost din nou revitalizată.

Lavanda aparține familiei lamiaceae. Arbuştii cu tulpini puternic ramificate şi crenguţe drepte se caracterizează prin numeroase flori mici de culoare mov. Frunzele sunt foarte înguste, iar culoarea lor variază: în timp ce frunzele inferioare sunt păroase şi pâsloase părând albicioase, cele superioare sunt gri-verzui. Genul numără 25 de specii, dintre care, următoarele sunt folosite în medicina alternativă: lavanda autentică (Lavandula angustifolia), lavanda portugheză (Lavandula latifolia), lavanda spaniolă (Lavandula stoechas) și lavandin (Lavandula hybrida).

Cea mai mare fermă organică

Un expert în dezvoltare britanic și un inginer agronom moldovean au inițiat cel mai mare proiect al unei ferme organice de lavandă din Moldova și au fost uimiți de dezvoltarea rapidă. Un motiv pentru evoluția spectaculoasă l-a constituit cu siguranță și cooperarea cu Weleda, începută în 2005. Colaborarea strânsă cu Weleda și premizele unei cooperări durabile au dat un impuls suplimentar proiectului.  "În acest moment sunt implicate 200 de familii de fermieri, iar suprafața de cultivare s-a extins la aproape 200 de acri," spune expertul britanic.

 

Tinerele plante pot fi recoltate abia începând cu al treilea an de cultură, ele având însă, în condiții favorabile, o durată de viaţă de până la treizeci ani. Primele plante au fost culese în 2005 și de atunci, în fiecare an de la sfârșitul lui iunie și până la jumătatea lui iulie, muncitorii taie florile ajunse la maturitate cu secere, o activitate epuizantă în care este nevoie de atenție sporită și de implicare.

Lavanda culeasă se procesează imediat, fără a mai fi scoasă de pe câmp, într-o unitate mobilă de distilare pentru uleiuri eterice. Un proces ce necesită cunoștințe, îngrijire și sensibilitate. O echipă de patru persoane este prezentă permanent în timpul recoltei, primind containerele pline cu flori de lavandă, ce sunt conectate apoi la boilerul mobil și la ciclul său de distilare. Distilarea durează cam o oră și din fiecare 100 de kilograme de flori se extrage doar un kilogram de ulei. Uleiul poate fi apoi transportat de pe câmp în butoaie ce se sigilează imediat. Pentru a asigura standardul înalt de calitate este foarte important ca uleiul prețios de lavandă să fie depozitat la rece înainte de a fi exportat către Weleda.

Efect calmant direct

Cercetările moderne au arătat că elemente din uleiul eteric au efect calmant direct asupra sistemului nervos central, ajutând la relaxare și asigurând un somn sănătos. Agitația, dificultatea de a adormi, tensiunea, crampele, indigestia sau problemele cu inima și circulația își găsesc o rezolvare prin intermediul lavandei. Asta explică de ce, în vremurile străvechi, lavanda era foarte populară pentru efectul său relaxant și calmant.


Însă prin parteneriatul moldovean cu Weleda, lavanda are și un alt efect pozitiv: partenerul local beneficiază de vasta noastră experiență în analiza uleiurilor eterice și în achiziția de materii prime. De când lucrăm împreună, producția și procesul de recoltare au fost optimizate și au fost găsite soluții pentru multe probleme minore. De exemplu, Weleda a găsit o soluție decentă, prietenoasă cu mediul pentru compostarea reziduurilor provenite din procesul de distilare. "Ne ajutăm reciproc", confirmă partenerii locali. "Doar împreună putem atinge calitatea dorită." Impulsul economic și social dat de proiect regiunii rurale este vizibil după zece ani. Pentru a sărbători 90 de ani de Weleda, am participat la construcția unui centru de sănătate în orașul Minceni. Este doar un exemplu care arată cum parteneriatele Weleda înfloresc atât din punct de vedere al materiilor prime atât de importante, dar și din punct de vedere al comunităților care le produc.

Descoperă proiecte similare

Bulbii săi mențin perfect umiditatea echilibrată

Iris în Moroc

Ulei pentru îngrijirea blândă și delicată a pielii

Uleiul de floarea-soarelui în Ungaria

Ingredient

Ulei de lavandă

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil

Uleiul de lavandă este un ulei esențial obținut din panicule proaspete de lavandă. Împreună cu alte uleiuri esențiale naturale este folosit pentru aromatizare.