Iris

Munții Atlas, Moroc
Mapp of Morocco - Iris

Echilibrul unic între umezeală și uscăciune

Irisul – cunoscut și sub numele de săbiuță – a fost denumit după zeița greacă a curcubeului Iris, cea care aduce oamenilor apă și este mesagerul zeilor. Culorile curcubeului din flori și capacitatea plantei de a acumula apă pe perioade lungi de timp în rădăcinile cărnoase confirmă legătura cu cea care i-a dat numele. Extractele din rădăcină de iris sunt ingrediente folosite de multă vreme în cosmeticele Weleda, susținând hidratarea echilibrată a pielii și furnizând un ulei eteric prețios.

Floarea crește în regiunile inaccesibile ale Munților Atlas din Maroc, acolo unde cooperarea strânsă dintre Weleda și partenerul nostru francez asigură un venit stabil pentru apoape 300 de familii de fermieri.

Fermierii lucrează pe 20 de kilometri pătrați de teren împărțit în parcele pietroase înguste de  400 și 600 de metri pătrați. Pe aceste terase, smulse cu mare efort muntelui, fermierii cultivă in, linte, câteva cepe și alte legume. Cultivarea organică a rădăcinilor de iris se îmbină în mod ideal cu cultivarea legumelor tradiționale și aduce un venit stabil fermierilor, care s-au organizat în cadrul unei cooperative. Recolta de primăvară a fiecăreia dintre cele 300 de familii însumează până la 400 de kilograme de rizomi proaspeți de iris, plini de uleiuri eterice prețioase, folosite intens pentru cosmeticele naturale și pentru parfumuri.

Agricultură la scară mică

Chiar și astăzi, un procent considerabil al populației rurale din Maroc se bazează pe agricultura la scară mică drept sursă principală de venit. Recolta poate însuma pâna la 50% din veniturile anumitor familii, asta însă doar atunci când la bază stau parteneriate durabile, cum ar fi relația dintre Weleda și cei ce cultivă organic iris germanica, în regiunea Tirdouime din Munții Atlas. Clima din munți, la 1.600 de metri deasupra nivelului mării, este friguroasă iarna și foarte călduroasă vara, aerul este rarefiat și uscat, iar solul sărac în substanțe hrănitoare. Practic toată munca, de la plantare la recoltare, se face manual, probabil și cu ajutorul măgarilor. Pentru aceste ferme mici utilajele sunt mult prea scumpe și nu pot fi utilizate..

Uscate în aerul montan

Înainte ca uleiul să poată fi extras, întreaga recoltă – sute de mii de tuberculi de mărimea unui cartof – trebuie curățată de mână și uscată în aerul montan și la soare. Procesul poate dura până la o săptămână, timp în care rădăcinile pierd până la 80% din greutate. Abia apoi rădăcinile tari, uscate sunt transportate în vale pe măgari pentru procesare ulterioară și extragerea uleiului prețios. Organizarea fermelor mici în cooperative, inspectate regulat de Weleda și de companiile partenere franceze, a dus la o activitate economică locală mai intensă, la creșterea durabilă a veniturilor micilor fermieri și, implicit, la o îmbunătățire a condițiilor generale de viață.

Descoperă proiecte similare

Floarea ochilor sănătoși

Silurul în Germania

O rădăcină tonică pentru îngrijirea dentară

Ratanhia în Peru

Ingredient

Extract din rădăcină de Stânjenel

Iris Germanica Root Extract

Ne pare rău, dar pagina noastră este încă în construcție și nu există nici o descriere disponibilă.