Cătina

Toscana, Italia
Image of Sea Buckthorn Italy - Buckthorn

Boabe pline de vitamina C, debordând de lumină

La origini cătina este o plantă sălbatică din Asia centrală. De-a lungul mileniilor s-a răspândit natural  din Alpii Europei Centrale până pe costele Mării Nordului și Mării Baltice. Boabele coapte ale cătinei oferă de aproape 70 de ani suc plin de vitamine pentru suplimentele Weleda. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când oamenii de știință au căutat surse naturale de vitamina C, au dat peste cătină în Elveția și au decis să exploateze potențialul plantei. Acela a fost momentul nașterii unor produse cunoscute astăzi sub numele de suc sau elixir de cătină. Mai recent, Weleda a creat produse cosmetice naturale și organice pe baza uleiurilor de cătină.

Soiurile cele mai fine

În ultimele două decenii, cătina a fost culeasă din flora spontană găsită în areale controlate din Alpi. Astăzi, cele mai fine soiuri de cătină cresc pe 100 de hectare în San Mario, aducând o recoltă anuală de 200 de tone de boabe proaspete, cultivate organic. Întreprinderea familială Künzi & Röthlisberger presează din ele aproape 100 de tone de suc proaspăt, într-un parteneriat strâns cu Weleda ce durează de peste zece ani. 

Kurt Künzi și echipa sa cultivă în acest moment mai mult de cinci soiuri de cătină. Soiurile folosite pentru sucuri și siropuri, de uz intern, au un conținut bogat de vitamine și oligoelemente. La fel ca la vin, trebuie acordată multă atenție aromei, acidității și amestecului corect între diferitele soiuri folosite în suc. Alte soiuri sunt mai potrivite pentru fabricarea uleiului de cătină bogat în elemente nutritive și folosit la produsele cosmetice, pentru că au un conținut mai crescut de ulei în pulpa fructului, asemeni măslinelor, și sunt foarte prețioase pentru efectul lor regenerant asupra tenului.

 

Pentru Kurt Künzi și cei patru angajați ai săi, dezvoltarea durabilă este cea mai importantă. Totul începe de la selecția plantelor, continuă pe câmpurile biodinamice și include utilizarea de procese ce economisesc energia, managementul inteligent al compostului și toate demersurile întreprinse pentru a asigura vitalitatea solului. Astfel plantele rămân sănătoase și rezistente la boli. Managementul de la San Mario respectă aceleași principii ecologice ca Weleda. Aceeași metodă o aplicăm și noi la cultivarea plantelor medicinale în grădinile proprii ale Weleda, metodă aproape la fel de veche ca însăși compania.

 

Recoltarea se face manual – este cea mai eficientă metodă având în vedere că boabele cresc foarte aproape de ramuri. Restul sunt culese cu un aparat special, ‘cameleonul cătinei’, ce desprinde boabele de pe ramuri. Apoi sunt depozitate la rece, etichetate în funcțe de soi și presate ca suc pentru Weleda în recipiente mici. Sucul este pasteurizat delicat și ambalat în containere etanșe. Ulterior sunt colectate semințele și uleiul.  


O plantă sălbatică în fiecare an

Cătina sălbatică demonstrează un aspect important al filozofiei agricole biodinamice și al dezvoltării durabile pentru Weleda. Plantele agricole și medicinale ce ar putea fi culese din flora spontană sunt tot mai cultivate, pe de o parte din cauza dispariției habitatelor naturale prin construcțiile umane, pe de alta din cauza reducerii speciilor ca rezultat al agriculturii intense. Weleda și-a stabilit ca obiectiv organizațional să înceapă să cultive în fiecare an o plantă sălbatică, în cooperare cu parteneri de cercetare și cultivare, dar și în grădina noastră cu plante medicinale. În acest fel, supraviețuirea plantelor pe cale de dispariție poate fi asigurată pe viitor. Prin securizarea acestor plante prin cultivare, Weleda asigură accesul continuu la materii prime esențiale necesare pentru gamele noastre unice și benefice de produse.

Descoperă proiecte similare

Ulei pentru îngrijirea blândă și delicată a pielii

Floarea-soarelui în Ungaria

Ingredient

Ulei de cătină

Hippophae Rhamnoides Oil

De la portocaliu la galben spre roșu, uleiurile de cătină sunt uleiuri valoroase în substanțe active, care sunt caracterizate printr-un procent ridicat de acizi grași nesaturați, vitamina E si carotenoide. Uleiurile de cătină au putere mare de regenerare, proprietăți antioxidante și îngrijire intensivă a pielii.