Grădinile Weleda

Grădinile de plante medicinale au constituit o parte importantă a culturii noastre de afaceri încă de la înființarea companiei în 1921. Pe lângă creșterea plantelor medicinale pentru medicamentele noastre și pentru produsele de îngrijire corporală, grădinile sunt un mod extraordinar de a-i familiariza pe oameni cu filozofia noastră de viață – ‘în armonie cu omul și natura’.

Încă de la început, cultivarea plantelor medicinale a fost unul dintre modurile în care am avut acces la plante proaspete și uscate, ce sunt ingredientele de bază ale produselor noastre farmaceutice și de îngrijire corporală. Prin agricultură și cultivare biodinamică, ne asigurăm că nici o pesticidă sau altă substanță toxică nu întră în contact cu ingredientele noastre prețioase. Însă nu contează doar ce nu folosim în grădinile noastre. Managementul compostului ajută la dezvoltarea unei vieți active a solului, iar folosirea bălegarului și a unor ierburi nutritive precum păpădia și valeriana la fertilizare.

Anglia

În grădinile din Ilkeston din comitatul englez Derbyshire, câmpurile portocalii și luminoase de calendula încântă tuturor privirea în lunile de vară. Potecile din această grădină nu duc spre straturi opulente cu flori, ci spre insule naturale discrete și modeste, cu un șarm aparte. Grădina se află la marginea orașului, în suburbiile ce au luat avânt în perioada industrială și au înflorit mulți ani din minerit și din industria conexă. Peisajul actual mai poartă urmele acestei moșteniri industriale.

 

 

Ploile din abundență fac ca solul să fie umed și greu, ceea ce nu e tocmai ideal pentru cultivarea plantelor medicinale. Însă agricultura biodinamică face minuni, fertilizând solul. Istoria regiunii și a țării se reflectă încă în fiecare colțișor al grădinii.

 

Germania

Cea mai mare grădină de acest fel

În Germania cea mai mare grădină de plante medicinale a Weleda se află pe un platou la nord de Schwäbisch Gmünd. Este cea mai mare grădină de acest fel din Europa, măsurând 20 de hectare. Aici diversitatea nu are limite – 260 de specii de plante sunt cultivate biodinamic și 180 dintre ele sunt folosite ca ingrediente pentru medicamente și cosmetice naturale.

 

 

Plante precum porumbarul, hamamelisul, păducelul, precum și multe animale, păsări și nevertebrate își găsesc aici adăpost, între cinci kilometri de gard viu. Enorma bogăție a florilor atrage multe insecte, inclusiv benefice precum muște, viespi sau gărgărițe.

 

Fără limite pentru biodiversitate

Pe câmpii, speciile anuale și perene reprezintă cea mai mare recoltă a noastră. Asta include 25 de arbori diferiți, de la care recoltăm scoarța, florile, fructele, rădăcinile sau întreaga plantă. Plantele medicinale au condiții de viață mai bune aici, în comparație cu locurile complet sălbatice, datorită tratamentului solului, inclusiv a amestecurilor naturale cu care le stropim și a atenției acordate de grădinari. La marginea platoului Swabian Alb cu solul său fertil, grădina zumzăie de viață din martie până în octombrie. Recoltarea începe în primele luni de iarnă, când sunt recoltate rădăcinile de untișor și de angelică.

 

Grădinarii noștri privesc plantele și grădinile ca pe un organism unic, sunt atenți la relația complexă dintre plante și tipul solului, susțin creșterea și sunt activi și creativi acolo unde natura are nevoie de suport. De exemplu, feriga protejată crește sub un tunel de hrișcă deasă în grădina Weleda, așa că se bucură de aceleași condiții de luminozitate pe care le-ar avea în pădure, într-un habitat natural.

Grădini peste tot în lume

Chiar dacă grădina noastră cea mai mare de plante medicinale se află în Germania, avem grădini și în Anglia, Franța și Elveția, Olanda, Brazilia, Argentina și Noua Zeelandă.

Franța și Elveția

Un număr uriaș de plante medicinale diverse într-un spațiu relativ compact explodează în culori strălucitoare  în perioada înfloririi.  Grădinile Weleda din  Arlesheim, Elveția, lângă Basel, și din Bouxwiller, Franța, lângă Huningue, sunt poziționate lângă birourile și spațiile de producție ale companiei din acele țări. Grădina din Bouxwiller constituie o insulă de biodiversitate într-o mare de agricultură convențională. Terenul de 1.5 acri este împrejmuit cu gard viu, iar păsările, insectele și amfibienii se simt acasă între iazuri, pereți naturali din bolovani și pomi fructiferi.

Un pic de complot rural

În ciuda perimetrului strâmt, aici sunt cultivate aproximativ 70 de specii de plante medicinale. Grădina din orașul elvețian Arlesheim este mărginită de pădure și de 40 de acri de teren arabil organic. Varietatea plantelor crescute pe acel teren contrastează cu agricultura organică la scară largă din imediata vecinătate. Te simți de parcă ai fi la țară, deși grădina este amplasată în apropierea orașului Basel.

Grădinile Weleda sunt menținute ca habitate naturale bogate, fiind împrejmuite cu gard viu și având nișe naturale ce atrag insectele. Primind cu brațele deschise aceste creaturi în grădinile noastre, ajutăm la autoreglarea naturii și evităm contaminarea plantelor cu diverse boli. Diversitatea plantelor contribuie și ea la stabilitatea ecologică, iar polenul și nectarul sunt mereu la dispoziția insectelor benefice. 

Olanda

Vântul aduce mirosul sărat al Mării Nordului către țărm, în timp ce gardurile vii și arbuștii protejează grădina de vânturile aspre de coastă. Această grădină olandeză în mijlocul unui spațiu industrial aduce cu o oază și oferă un loc protejat ideal pentru insecte și păsări, promovând în același timp biodiversitatea. Chiar dacă un hectar nu reprezintă o suprafață foarte mare, grădina ascunde o varietate enormă de plante medicinale.

Aici sunt cultivate mai mult de 200 de specii de plante. Solul greu este îmbogățit cu compost puternic mineralizat, și, pentru a răspunde cerințelor speciale ale unor plante, pământul e modificat de la greu la ușor, de la umed la uscat, de la sărac în elemente nutritive la bogat în substanțe hrănitoare. O seră încălzită este folosită de asemenea pentru cultivarea unor plante medicinale tropicale. Aici cresc aproape toate plantele necesare produselor Weleda.

Brazilia

La doar 30 de minute de mers cu mașina de metropola braziliană São Paulo, grădina din São Roque pare parcă desprinsă dintr-o altă lume. Plantele cresc din abundență  în acest pământ roșu.

Grădina este localizată în apropiere de Serra do Mar, o regiune binecuvântată cu pădure tropicală de-a lungul coastei sud-estice a Braziliei.

Pământ de origine vulcanică

Orașul São Roque a constituit în vechime principale cale vestică de acces spre Paraguay și Bolivia, traversată de imigranți portughezi, italieni, japonezi sau germani în secolul al XX-lea. Ei au adus în Brazilia tradiții speciale și diverse de creștere a fructelor și a legumelor. Chiar și astăzi, São Roque este cunoscut pentru vinul său și pentru mâncarea gustoasă, produse în ferme familiale mici. Grădina a fost creată în anii ’80 pe o bucată roditoare de teren de proveniență vulcanică.  Situată pe malul unui lăculeț, înconjurată de ferme și pădure, ea este o oază de pace și diversitate pentru călătorul care evadează din aglomerata regiune metropolitană.

Argentina

La 1.200 metri peste nivelul mării,înconjurat de pășuni și între păduri bogate mixte sau de conifere, grădinarul Jorge Giusto își cultivă propria grădină de plante medicinale în regiunea Córdoba din inima Argentinei.

Această grădină Weleda nu a fost împărțită în straturi și loturi de pământ. În loc de asta, plante medicinale ca primula, echinacea, dracila și feriga se dezvoltă în peisajul sălbatic. Arbori bătrâni umbresc grădina în lunile fierbinți de vară și un pârâu șerpuiește printre cei 12 acri de teren. Aici sunt cultivate aproximativ 70 de specii de plante medicinale, iar recolta este transformată în remedii naturale în farmacia lui Jorge, la est de Buenos Aires.

Noua Zeelandă

La poalele Te Mata, în regiunea viticolă din Hawkes Bay, grădina Havelock North se află pe Insula Nordică din Noua Zeelandă. În jur de 50 de specii de plante medicinale sunt cultivate în clima mediteraneană cu lunile ei de vară lungi și călduroase. Aici, Warren Pearce și alți grădinari din Noua Zeelandă muncesc terenurile în conformitate cu principiile agriculturii biodinamice. Se recoltează cu preponderență manual, evitându-se utilizarea de utilaje agricole grele, iar asta face ca solul să rămână ușor și aerat.

 

Trei vaci produc bălegarul necesar, ce îmbunătățește calitatea solului, împreună cu compostul potrivit. Varietatea plantelor este mare, la fel și cea a păsărilor, cu o abundență de păsări specifice cum ar fi pasărea tui, porumbelul kereru și hazliul pukeko.

Află mai mult

Seamănă înainte să culegi

Aproximativ trei sferturi din ingredientele noastre provin din plante din agricultura ecologică sau cultivate biodinamic și din flora sălbatică certificată. În mod firesc nu putem cultiva toate plantele noi înșine.

Surse materii prime

De la ingrediente la produse

Fie prin distilare, extracție sau prin multiplicare: numai prin intermediul sistemelor de prelucrare corect, materiile prime naturale pe care le folosim pentru produsele noastre, acestea devin potrivite pentru nevoile umane.

Producție